Amoniaczki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-11-24 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. kujawsko-pomorskim.
Wygląd:
Drobne ciasteczka o karbowanych brzegach z posypką cukrową.
Kształt:
Płaskie niewielkie ciasteczka o kształcie najczęściej rombu.
Rozmiar:
Zależna od wielkości foremek, najczęściej bok ciasteczek o długości kilku centymetrów.
Barwa:
Żółto-złocista.
Konsystencja:
Ciastko o kruchej i lekkiej konsystencji.
Smak:
Słodki.
Tradycja:
Amoniaczki to ciasteczka wypiekane w kujawskich domach od kilku pokoleń. Przepis na ciasteczka można odnaleźć w wielu publikacjach np. w pracy zbiorowej pod red. dr Stanisława Bergera „Kuchnia polska” z 1963 roku. Amoniaczki pieczone były podczas świąt, w karnawale, a także na co dzień. Bardzo ważnym surowcem była i jest mąka, która powinna być dobrej jakości, aby ciasteczka wyszły drobne i kruche. Najczęściej stosuje się mąkę krupczatkę, która przeznaczona jest do wypieków ciast kruchych i półkruchych. Dawniej do przygotowania ciasta używano również mąki ziemniaczanej, którą obecnie zastąpiono budyniem śmietankowym. Ponadto, do przygotowania ciasta używa się kwaśnej śmietany, masła, cukru, jaj, a także amoniaku. Do wykrawania ciasteczek używane jest najczęściej narzędzie o nazwie radełko – tradycyjny przyrząd używany w kuchni kujawskiej. Nadaje ono karbowany kształt krawędziom ciastek. O roli radełka wspomina między innymi Kazimiera Pyszkowska w publikacji „W wiejskiej kuchni i na stole” z 1977 roku: „(…) do ozdobnego krajania ciasta”. W przypadku braku radełka ciastka można również wykrawać przy użyciu zwykłej szklanki lub metalowych foremek dowolnego kształtu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 21.09.2018 11:55 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 21.09.2018 11:55 Sławomir Mucha