W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Pasze

W ramach realizacji projektu GOSPOSTRATEG pn. „Opracowanie strategii wykorzystania alternatywnych źródeł białka owadów w żywieniu zwierząt umożliwiającej rozwój jego produkcji na terytorium RP” – Umowa Gospostrateg: 1/385141/16/NCBR/2018, realizowanym w latach 2018 – 2021, konsorcjum (MRiRW – lider, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie oraz Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach) przygotowało szereg publikacji upowszechniających wiedzę na temat zastosowania białka owadów w żywieniu zwierząt.

W opracowaniach uwzględniono ekspertyzy entomologiczne dotyczące wybranych gatunków owadów, analizy danych krajowych i zagranicznych w zakresie wykorzystania owadów jako żywności dla ludzi i paszy dla zwierząt, a także wyniki testów żywieniowych z użyciem przetworzonego białka owadziego w paszy dla drobiu. Publikacje obejmują również wytyczne z zakresu higieny produkcji owadów oraz systemu i procedur HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points).

{"register":{"columns":[]}}