Babraczka cieszyńska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-12-18 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Jednolita masa, danie główne lub dodatek do mięs czy krupnioka
Kształt:
Kształt zależy od naczynia, w którym potrawa się znajduje, nakłada się ją łyżką na talerz podobnie jak ziemniaki czy inne dodatki do mięs, w przekroju masa ziemniaczana z kapustą i kawałkami boczku
Rozmiar:
Barwa:
Jasnożółta z brązowymi kawałkami boczku wędzonego usmażonego na własnym tłuszczu (jeśli jest chudy, dodaje się smalec)
Konsystencja:
Miękkie, kleiste, półgęste, półtwarde (nie może się rozlewać), rodzaj piure
Smak:
Zapach kapusty kiszonej i wędzonki, smak kapusty, ziemniaków i boczku
Dodatkowe Informacje:
Potrawa jest bardzo syta
Tradycja:
Babraczka znana jest na Śląsku Cieszyńskim od ponad 100 lat. Jadło się ją w okresie zimowym lub na przednówku z krupniokami lub mięsem, potrawa jest do dnia dzisiejszego popularna w Gminie Hażlach we wsi Kończyce Wielkie.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl