Baleron płocki
15.05.2019
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2019-05-14 w kategorii Produkty mięsne w województwie woj. mazowieckim
Wygląd
Wędzonka produkowana z karczków wieprzowych bez kości w osłonce białkowej przewiązana raz wzdłuż i trzykrotnie w poprzek. Peklowana, wędzona, gotowana. Na przekroju mięso lekko poprzerastane
Kształt
Wyrób w kształcie foremnego walca w osłonce białkowej
Wielkość
Wielkość wyrobu około 2,5 kg
Barwa
Barwa powierzchni od jasnobrązowej do ciemnobrązowej z odcieniem wiśniowym.
Na przekroju barwa mięsa jasnoróżowa do czerwonej, barwa tłuszczu kremowa do lekko różowej
Konsystencja, „wrażenie w dotyku”
Konsystencja mięśni dość ścisła, tłuszczu miękka. Mięso może lekko oddzielać się od tłuszczu
Smak i zapach
Smak i zapach charakterystyczny dla wędzonek z mięsa peklowanego, wędzonego, gotowanego. Umiarkowanie słony
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego
Baleron płocki jest znanym produktem kojarzonym z północno-zachodnim Mazowszem. To wyrób wędzony i gotowany z odtłuszczonego karczku wieprzowego. Receptura powstała w oparciu o tradycyjne metody i doświadczenie miejscowych masarzy. W czasach nowych technologii i wyrobów wysoko przetworzonych, baleron płocki postrzegany był przez konsumentów jako wyrób tradycyjny o obniżonej zwartości tłuszczu. Nadal jest rozpowszechniony w Płocku i okolicach jako produkt mięsny idealny dla konsumentów zachowujących dietę nisko tłuszczową. Baleron płocki mimo upływu lat nie zniknął z pólek sklepowych i cieszy podniebienia kolejnych pokoleń jak i smakoszy mazowieckich wędlin.
- Ostatnia modyfikacja:
- 15.05.2019 13:42 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 15.05.2019 13:42 Sławomir Mucha