W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Barszcz czerwony krakowski

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-02-28 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Produkt o konsystencji płynnej, barwie buraczkowej.

Kształt:

Jako ciecz przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

Wielkość zależy od naczynia

Barwa:

Barwa bordowa (buraczkowa) charakterystyczna dla czerwonych buraków

Konsystencja:

Płynna, klarowna.

Smak:

Smak kwaśny, z posmakiem buraków.

Dodatkowe Informacje:

Naturalny gotowy zakwas buraczany, na bazie którego sporządza się zupy – barszczyk czerwony podawany na różne sposoby: z ziemniakami i śmietaną, z uszkami lub krokietami.

Tradycja:

Barszcz czerwony krakowski

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}