Barszcz czerwony krakowski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-02-28 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Produkt o konsystencji płynnej, barwie buraczkowej.
Kształt:
Jako ciecz przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
Wielkość zależy od naczynia
Barwa:
Barwa bordowa (buraczkowa) charakterystyczna dla czerwonych buraków
Konsystencja:
Płynna, klarowna.
Smak:
Smak kwaśny, z posmakiem buraków.
Dodatkowe Informacje:
Naturalny gotowy zakwas buraczany, na bazie którego sporządza się zupy – barszczyk czerwony podawany na różne sposoby: z ziemniakami i śmietaną, z uszkami lub krokietami.
Tradycja:
Barszcz czerwony krakowski
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:04 administrator gov.pl