Barszcz zabielany z kiszonej kapusty na skórkach wieprzowych z Sypniewa
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-12-01 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Zupa z kapusty kiszonej, z warzywami, przyprawami oraz dodatkiem skórek wieprzowych.
Kształt:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Barwa:
Biało-szara, nieprzezroczysta.
Konsystencja:
Lekko zagęszczony płyn z kawałkami warzyw.
Smak:
Smak kwaskowy, zapach charakterystyczny dla zabielanego barszczu pochodzący od kapusty, ziemniaków, jaj, śmietany, listka laurowego, pieprzu i majeranku.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Wieś Sypniewo położona jest w północno-wschodniej części województwa mazowieckiego, powiecie makowskim, gminie Sypniewo. Kulturowo wieś Sypniewo znajduje się pod wpływem kurpiowszczyzny. Bardzo wiele zwyczajów i zachowań kulturowych przeniknęło do życia codziennego mieszkańców Sypniewa z kultury kurpiowskiej, jednak społeczność lokalna Sypniewa starała się zawsze podkreślać swoją odrębność.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:23 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:23 administrator gov.pl