Bigos śląski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-11-13 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Mieszanina ugotowanej kapusty kiszonej, kawałków mięsa i kluseczek, zatopionych w sosie.
Kształt:
Różnej długości włókna ugotowanej kapusty kiszonej, kawałki mięsa wieprzowego i owalne, nieduże kluseczki.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Jasnobrązowa barwa kapusty, kawałki mięsa ciemniejsze, kluseczki barwy kremowej.
Konsystencja:
Zwięzła, nie rozsypuje się przy nakładaniu.
Smak:
Smak i zapach charakterystyczny dla duszonej kapusty kiszonej, wyczuwalny zapach mięsa duszonego z czosnkiem i kminkiem.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
W przeszłości bigos śląski był daniem spożywanym codziennie, obecnie jednak rzadko można go spotykać na śląskich stołach. Wyparty został przez bigos polski i myśliwski.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl