Bitki dominikańskie
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-01-17 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Plastry mięsa zanurzone w sosie.
Kształt:
Plastry mięsa owalne, płaskie.
Rozmiar:
Średnica jednego kawałka mięsa od 10 do 15 cm.
Barwa:
Mięso o barwie ciemno brązowej.
Konsystencja:
Smak:
Delikatnie słodko-kwaśny smak z wyczuwalnym zapachem grzybów.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kuchnia pomorska zarówno dawna jak i współczesna, jest bardzo różnorodna. Do jadłospisu mieszkańców miast przenikały potrawy z kultury wiejskiej, występowało też zjawisko odwrotne. W pomorskiej kulturze kulinarnej inspirującą rolę odgrywała kuchnia gdańska, która wpływała w ciągu wieków na kulinarne zasoby całego regionu. Dlatego wśród potraw pomorskich zamieszczanych w różnych opracowaniach omawiających kuchnie regionalne, znajdują się i te pochodzące z Gdańska.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl