Bitwa Regionów – znamy laureata w województwie wielkopolskim
03.09.2023
W sobotę odbył się II etap konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich Bitwa Regionów dla województwa wielkopolskiego. W wydarzeniu na terenie Parku Miejskiego w Ślesinie wziął udział sekretarz stanu Ryszard Bartosik. Laureat tego etapu weźmie udział w ogólnopolskim finale konkursu.
Wyniki eliminacji
O wygraną starało się 31 Kół Gospodyń Wiejskich. Na podium wojewódzkiego etapu konkursu Bitwa Regionów w Ślesinie znalazły się następujące Koła z Wielkopolski:
- I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Noskowo-Radomice-Strzyżewo FENIKS z potrawą: Dziki gołąbek w modrej otulony kremowym sosem z borowików brunatnych;
- II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Augustynów z potrawą: Dzik w modrej kapuście;
- III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kłoda z potrawą: Kaczka pieczona z jabłkami i kluski z dziurką.
Komisja przyznała także wyróżnienia. Otrzymały je:
- Koło Gospodyń Wiejskich „Marianki” w Marianowie z potrawą: Udka z kaczki pieczonej z jabłkami, puree z ziemniaków i buraczkami;
- Koło Gospodyń Wiejskich Janków Zaleśny z potrawą: Bombeczki Janeczki, kaczka i czerwona kapusta;
- Koło Gospodyń Wiejskich Bielewo z potrawą: Czerniaka, czyli czarna polewka staropolska;
- Koło Gospodyń Wiejskich Pawłówek z potrawą: Kaczka po wielkopolsku z kopytkami i modrą kapustą.
O wydarzeniu
Na gości czekało wiele atrakcji, m.in. prezentacja Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich – Państwowego Instytutu Badawczego pt.: Zioła dla Zdrowia Polaków, występy solistek i grup tanecznych, koncert lokalnego zespołu artystycznego z Gminno-Miejskiego Ośrodka Kultury w Ślesinie, a także koncert zespołu Bayer-Full.