Bób / bober
03.06.2018
w dniu 2007-03-26 kategoria Warzywa i owoce w województwie śląskim
Wygląd:
Nasiona duże, spłaszczone; na przekroju miąższ
Kształt:
Spłaszczone, owalne
Rozmiar:
Długość 1-2 cm, szerokość 0,5 cm, grubość ok. 0,5 cm
Barwa:
Barwy najczęściej kremowobiałej, zielonej lub żółtej
Konsystencja:
Twarda, gładka, lekka
Smak:
Słony, słodki, gorzki, o wyraźnym zapachu
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Wokół Sławkowa małej, ale znanej miejscowości leżącej przy trasie Katowice-Kraków, rolnicy od wieków uprawiają bób zwany boberem. W 1887 roku Stanisław Ciszewski w publikacji Lud rolniczo-górniczy z okolic Sławkowa w powiecie Olkuskim opisując jadłospis, wymienia m.in. obiad: 10) bober tj. bób, suchy, a niekiedy z wodzianką. W kuchni regionalnej Zagłębia Dąbrowskiego nadal dania z bobem są bardzo popularne.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl