W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bób / bober

03.06.2018

w dniu 2007-03-26 kategoria Warzywa i owoce w województwie śląskim

Wygląd:

Nasiona duże, spłaszczone; na przekroju miąższ

Kształt:

Spłaszczone, owalne

Rozmiar:

Długość 1-2 cm, szerokość 0,5 cm, grubość ok. 0,5 cm

Barwa:

Barwy najczęściej kremowobiałej, zielonej lub żółtej

Konsystencja:

Twarda, gładka, lekka

Smak:

Słony, słodki, gorzki, o wyraźnym zapachu

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Wokół Sławkowa małej, ale znanej miejscowości leżącej przy trasie Katowice-Kraków, rolnicy od wieków uprawiają bób zwany boberem. W 1887 roku Stanisław Ciszewski w publikacji Lud rolniczo-górniczy z okolic Sławkowa w powiecie Olkuskim opisując jadłospis, wymienia m.in. obiad: 10) bober tj. bób, suchy, a niekiedy z wodzianką. W kuchni regionalnej Zagłębia Dąbrowskiego nadal dania z bobem są bardzo popularne.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}