Boczek nadwieprzański
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-18 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
W cieńszym końcu pętelka do zawieszania długości 10-12 cm. Etykieta przytwierdzona do pętelki w sposób trwały. Powierzchnia gładka, czysta bez strzępów i zacięć. Wierzch boczku może być częściowo lub całkowicie pokryty skórą, albo bez skóry.
Kształt:
Kształt boczku zbliżony do prostokąta.
Rozmiar:
Wielkość
Barwa:
Barwa powierzchni niejednolita, skóry – jasnobrązowa z odcieniem pomarańczowym, mięsa – różowa do ciemnoróżowej, tłuszczu – szarokremowa.
Konsystencja:
Konsystencja miękka. Związanie dobre. Plasterki grubości 3 mm nie powinny się rozpadać na poszczególne włókna.
Smak:
Smak i zapach charakterystyczny dla boczku peklowanego, wędzonego i gotowanego. Smak w miarę słony. Wędzenie wyczuwalne.
Dodatkowe Informacje:
Wędzonka gotowana, w naturalnym układzie tkanek charakterystycznych dla tego asortymentu otrzymana z boczku wieprzowego bez żeberek, peklowanego i lekko wędzonego.
Tradycja:
W 1544 roku król Zygmunt August założył miasto i nazwał je Baranowem. Mieszczanie zajmowali się rzemiosłem, handlem i rolnictwem. W 1582 roku zorganizowane zostało rzemiosło cechowe, które zrzeszało 34 rzemieślników, w tym 12 rzeźników i 22 wędliniarzy.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl