Borówka / brusznica siewierska
03.06.2018
w dniu 2007-11-20 kategoria Warzywa i owoce w województwie śląskim
Wygląd:
Gęsta masa, widoczne drobne owoce borówki / brusznicy
Kształt:
Rozmiar:
Barwa:
Bordowy
Konsystencja:
Masa gęsta, miękka w dotyku
Smak:
Smak słodki z posmakiem kwaskowym;
Dodatkowe Informacje:
Owoce (jagody) borówki / brusznicy zawierają sporo cukrów i kwasów organicznych, a niewiele związków azotowych. Zasobne są w fosforany i sole żelaza. Zawierają czerwony barwnik tzw. ideinę. Oprócz kwasów jabłkowego, cytrynowego oraz małych ilości winowego, borówki zawierają nieco kwasu benzoesowego. Ilość jego wynosi 1-2 g na 1 kg świeżej masy, nadaje on borówce dużą trwałość. Owoce można przechowywać nawet bez dodawania środków konserwujących.
Tradycja:
Popularne w przeszłości owoce leśne stanowiły część pożywienia ludności.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl