W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Borówka / brusznica siewierska

03.06.2018

w dniu 2007-11-20 kategoria Warzywa i owoce w województwie śląskim

Wygląd:

Gęsta masa, widoczne drobne owoce borówki / brusznicy

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Bordowy

Konsystencja:

Masa gęsta, miękka w dotyku

Smak:

Smak słodki z posmakiem kwaskowym;

Dodatkowe Informacje:

Owoce (jagody) borówki / brusznicy zawierają sporo cukrów i kwasów organicznych, a niewiele związków azotowych. Zasobne są w fosforany i sole żelaza. Zawierają czerwony barwnik tzw. ideinę. Oprócz kwasów jabłkowego, cytrynowego oraz małych ilości winowego, borówki zawierają nieco kwasu benzoesowego. Ilość jego wynosi 1-2 g na 1 kg świeżej masy, nadaje on borówce dużą trwałość. Owoce można przechowywać nawet bez dodawania środków konserwujących.

Tradycja:

Popularne w przeszłości owoce leśne stanowiły część pożywienia ludności.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}