Brëjka – kawa po kaszubsku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-01-17 W kategorii Napoje W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Płyn o brązowo-mlecznym zabarwieniu.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Brązowo-mleczne.
Konsystencja:
Płynna.
Smak:
Zapach palonego zboża z wyczuwalnym aromatem cykorii.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Zwyczaj picia oraz przygotowywania kawy zbożowej został podpatrzony przez miejscową ludność u niemieckich kolonistów osiedlających się na ziemiach pomorskich. Napój ten szybko zyskał popularność i stał się najczęściej spożywanym napojem wśród robotników w miastach. Z czasem zwyczaj picia kawy zbożowej rozpowszechnił się na wsie, gdzie upowszechnił się po pierwszej wojnie światowej. Kawę zbożową spożywano na co dzień, a także jako napój podczas ciężkich prac w polu. O obecności tego napoju w życiu codziennym ludności kaszubskiej świadczą informacje zamieszczone przez R. Ostrowską i I. Trojanowską w „Bedekerze Kaszubskim” z 1978 roku:
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:54 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:54 administrator gov.pl