Bryndza wołoska wędzona
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-03-05 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim
Wygląd:
Duża gruda, jednolita masa serowa. Serowe kule koloru białego do kremowego. Plastry w formie półwalca na przekroju.
Kształt:
Z sera robi są kule różnej wielkości.
Rozmiar:
Wielkość zależna od ilości masy serowej.
Barwa:
Kule serowe są z zewnątrz i na przekroju jednolicie zabarwione na kolor biały do kremowego.
Konsystencja:
Ser w dotyku delikatny, miękki. Zwarta masa, stała konsystencja, nadaje się do krojenia w plastry.
Smak:
Ser ma kwaśny posmak, ostry smak, wyraźny zapach dymu.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Bryndza wołoska wędzona to ser wytwarzany podobnie jak inne bryndze z buncu owczego. Różnica polega na tym, że proces jej dojrzewania odbywa się w zimnym dymie szałasu pasterskiego. Ser odznacza się trochę innym smakiem i wyraźnym zapachem dymu. Ma bardziej stałą konsystencję i nadaje się do krojenia w plastry.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:15 administrator gov.pl