Buchciki / buchciczki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-05-09 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim
Wygląd:
Połączone ze sobą bokami bułeczki z nadzieniem z marmolady lub powideł, w kolorze złocistobrązowym, widziane z góry przypominają „kocie łby”, ciasto nie wymaga krojenia
Kształt:
W zależności od formy prostokątne lub kwadratowe
Rozmiar:
W zależności od formy; pojedyncze buchciki mają wielkość 4-5 cm, które tworzą kwadraciki i wieloboki
Barwa:
Kolor skórki ciemnobrązowy, miąższ na przekroju lekko żółtawy, odcień zależy od barwy jajek użytych do wypieku
Konsystencja:
Lekka i miękka, na górze twardsza, pojedyncza porcja sama łatwo oddziela się od reszty ciasta
Smak:
Ciasta drożdżowego, lekko słodki
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Na terenie Śląska Cieszyńskiego dawniej na każdą niedzielę pieczono ciasto drożdżowe. Robione z niego tzw. buchty, buchciki, buchciczki lub brytfanioki. Ciasto to jedzono bez innych produktów na niedzielne śniadanie, popijając białą kawą zbożową. Czasami do kawy dla zapachu dodawano kawy prawdziwej.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl