W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Buchciki / buchciczki

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-05-09 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim

Wygląd:

Połączone ze sobą bokami bułeczki z nadzieniem z marmolady lub powideł, w kolorze złocistobrązowym, widziane z góry przypominają „kocie łby”, ciasto nie wymaga krojenia

Kształt:

W zależności od formy prostokątne lub kwadratowe

Rozmiar:

W zależności od formy; pojedyncze buchciki mają wielkość 4-5 cm, które tworzą kwadraciki i wieloboki

Barwa:

Kolor skórki ciemnobrązowy, miąższ na przekroju lekko żółtawy, odcień zależy od barwy jajek użytych do wypieku

Konsystencja:

Lekka i miękka, na górze twardsza, pojedyncza porcja sama łatwo oddziela się od reszty ciasta

Smak:

Ciasta drożdżowego, lekko słodki

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Na terenie Śląska Cieszyńskiego dawniej na każdą niedzielę pieczono ciasto drożdżowe. Robione z niego tzw. buchty, buchciki, buchciczki lub brytfanioki. Ciasto to jedzono bez innych produktów na niedzielne śniadanie, popijając białą kawą zbożową. Czasami do kawy dla zapachu dodawano kawy prawdziwej.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}