Bundz / bunc
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-10 w kategorii Produkty mleczne w woj. małopolskim.
Wygląd:
Skórka cienka, czysta, z nalotem białej pleśni, elastyczna, o barwie białokremowej. Dopuszcza się lekkie zdeformowanie oraz nieznaczne uszkodzenia mechaniczne skórki
Kształt:
Kształt bochenka
Rozmiar:
Biała lub białoseledynowa
Barwa:
Biała lub białoseledynowa
Konsystencja:
Oczka rzadkie o wielkości grochu, struktura elastyczna, dopuszcza się oczka nieregularne oraz konsystencję za miękką
Smak:
Łagodny, lekko kwaśny, orzechowy, dopuszcza się kwaskowy
Tradycja:
W latach 70. XIX wieku ksiądz W. A. Sutor (1876) opisuje szczegółowo zwyczaje pasterskie oraz wyrób sera z mleka owczego na halach. Tu spotykamy się nazwą bundz (bondz na udój czyli grudę). Według niego „baca wlewa wydojone dopiero co mleko z gieletów do pucierzy .... Gielety wypróżnione z mleka odbiera goniec za drzwiami, leje do pierwszej wodę i popłuknąwszy ją, przelewa z jednej gielety do drugiej aż do ostatniej, a z tej do korytka dla psów. Teraz zabiera się baca do przyrządzenia żentycy. Do napełnionej mlekiem owczem pucierzy wrzuca kawałeczek tak zwanego klagu (żołądka cielęcego), aby się mleko w jednej chwili ścięło (sklagowało tj. na ser i na serwatkę zwarzyło). Tak oddzielony ser od serwatki wyjmuje baca rękami z pucierzy, zbija go w jeden bondz, zwany udojem i zanosi do drugiej izby szałasu”.
- Ostatnia modyfikacja:
- 17.01.2019 09:34 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 17.01.2019 09:34 Sławomir Mucha