Bundz łemkowski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2015-01-09 w kategorii Produkty mleczne w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Świeży miękki ser z cienką skórką, w przekroju kremowy, soczysty lekko dziurkowany.
Kształt:
Kształt kulisty, bochenkowaty.
Rozmiar:
Najczęściej średnica około 25-30 cm. Naturalny – masa około 3-6 kg. Wędzony – masa 2,5-4 kg.
Barwa:
Naturalny – barwa kremowa. Wędzony – barwa brązowa (różne odcienie), w przekroju kremowa.
Konsystencja:
Struktura elastyczna, miękka, soczysta.
Smak:
Naturalny – smak bardzo łagodny, lekko słodki, z upływem czasu lekko kwaskowy. Zapach początkowo mleczny, z czasem kwaskowy. Wędzony – smak mleczno-solankowy ze specyficznym posmakiem wędzenia. Łagodny, lekko kwaśny. Zapach dymowy, z czasem kwaskowy.
Tradycja:
Łemkowie to grupa etniczna zamieszkująca niegdyś tereny Beskidu Niskiego. Przez naukowców klasyfikowani są jako potomkowie karpackich nomadów zwanych Wołochami. Przed wysiedleniami po II wojnie światowej żyli oni głównie z upraw polowych i hodowli zwierząt. Silnie kultywowali oni też tradycje serowarskie oparte na metodach wołoskich. Łemkowie wytwarzali m.in. bundz, bryndzę, sery twarde (łemkowskie) i twarogi. Bundz łemkowski naturalny i wędzony to codzienny ser wyrabiany w prawie każdej chyży, chacie łemkowskiej. Jest to ser podpuszczkowy niedojrzewający uzyskany przez odwodnienie otrzymanego skrzepu mleka krowiego poprzez lekkie jego podgrzanie, a następnie oddzielenie masy serowej od serwatki w płóciennych workach. W wersji wędzonej dodatkowo ser poddany jest kąpieli solankowej, a następnie wędzeniu w zimnym dymie. Posiada dość krótki termin przydatności. Przeznaczony jest do bezpośredniego spożycia lub do smażenia i przyrządzania regionalnych potraw. Bundz łemkowski dzięki lekkiej konsystencji i delikatnemu smakowi zyskał popularność wśród ludności beskidzkiej.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.09.2018 13:25 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 19.09.2018 13:25 Sławomir Mucha