Chleb podegrodzki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-09-06 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Okrągły, dobrze wypieczony chleb, o grubej skórce. Na przekroju zwarty, pulchny, lekko porowaty.
Kształt:
Zewnętrzny okrągły, na przekroju owalny.
Rozmiar:
Średnia waga chleba o średnicy około 30 cm i wysokości około 12 cm wynosi około 2,6 kg.
Barwa:
Zewnętrzna złocistobrązowa, na przekroju jasnobrązowa.
Konsystencja:
Skórka gruba, twarda i chrupiąca. Miękisz wilgotny, sprężysty.
Smak:
Aromatyczny zapach i smak świeżego tradycyjnego chleba.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Podegrodzie to duża wieś, będąca gospodarczym i kulturowym centrum Lachów Sądeckich, grupy etnograficznej zamieszkującej rozległą Kotlinę Sądecką. Lachy Sądeckie stworzyły niezwykle bogatą kulturę regionalną, o wyraźnie odrębnych cechach, mimo oddziaływania sąsiadujących Krakowiaków i Górali. Specyfika tego terenu wyraża się w wielu dziedzinach, także w miejscowym pożywieniu, w którym chleb odgrywa rolę zasadniczą. Tradycja wypieku chleba w Podegrodziu sięga niepamiętnych czasów. W Podegrodziu we wczesnym średniowieczu istniał gród, który – jak sugerują archeologowie i historycy – był siedzibą kasztelanii sądeckiej. Z grodem związane było podgrodzie (świadczy o tym też nazwa wsi), które zobowiązane było dostarczać mieszkańcom grodu i załodze pożywienie, w tym między innymi chleb. Wśród kilku pieczonych w Podegrodziu gatunków, największą rolę odgrywa chleb podegrodzki. Sposób pieczenia przekazywany był przez babki i matki córkom, drogą tradycji ustnej i przez doświadczenie. Upieczenie dobrego chleba było podstawową umiejętnością każdej gospodyni. Chleb podegrodzki ma znakomite walory smakowe i zapachowe, wynikające z zastosowania surowców miejscowego pochodzenia: różnych gatunków mąki – pszennej razowej i pszennej, dodatku ziemniaków – pozwalających zachować świeżość pieczywa przez dwa tygodnie, i otrąb – istotnie wspomagających trawienie. Pieczony w tradycyjnym piecu z cegły szamotowej, mimo dostępności kupnego pieczywa, nadal jest we wsi produkowany i niezwykle ceniony. Szczególne walory tego chleba znajdują odzwierciedlenie w powszechnym u Lachów – dawniej i dziś – spożywaniu go na co dzień, a także wykorzystywaniu go w uroczystych momentach życia. Prezentowany jest na licznych kiermaszach, imprezach folklorystycznych i konkursach potraw, wzbudzając wielkie zainteresowanie jurorów, licznych w sądeckim regionie turystów, a także miejscowej społeczności.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl