W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Chleb razowy radziwiłłowski

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-07-21 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. mazowieckim

Wygląd:

Prostokątne lub okrągłe bochenki o lekko porowatej, brązowej skórce.

Kształt:

Chleb ma kształt prostokąta lub okrągłego bochna, na przekroju kromka jest prostokątna lub owalna.

Rozmiar:

Bochenki są wielkości od 0,5 do 4 kg.

Barwa:

Skórka ma kolor brązowy, miękisz – ciemnobrązowy z odcieniem szarości, co jest charakterystyczne dla pieczywa z lokalnej mąki.

Konsystencja:

Konsystencja stała, skórka lekko porowata, miękisz elastyczny i sprężysty.

Smak:

Smak lekko kwaskowy, charakterystyczny dla pieczywa razowego.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Chleb od dawna stanowi podstawę wyżywienia ludzi. W przeszłości był on przygotowywany na wsi głównie z mąki żytniej. „Mąki każdy gospodarz i wyrobnik na swoją potrzebę używa żytniej” (T. Sobczak ”Konsumpcja żywnościowa chłopska w Królestwie Polskim

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}