Chleb razowy radziwiłłowski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-07-21 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Prostokątne lub okrągłe bochenki o lekko porowatej, brązowej skórce.
Kształt:
Chleb ma kształt prostokąta lub okrągłego bochna, na przekroju kromka jest prostokątna lub owalna.
Rozmiar:
Bochenki są wielkości od 0,5 do 4 kg.
Barwa:
Skórka ma kolor brązowy, miękisz – ciemnobrązowy z odcieniem szarości, co jest charakterystyczne dla pieczywa z lokalnej mąki.
Konsystencja:
Konsystencja stała, skórka lekko porowata, miękisz elastyczny i sprężysty.
Smak:
Smak lekko kwaskowy, charakterystyczny dla pieczywa razowego.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Chleb od dawna stanowi podstawę wyżywienia ludzi. W przeszłości był on przygotowywany na wsi głównie z mąki żytniej. „Mąki każdy gospodarz i wyrobnik na swoją potrzebę używa żytniej” (T. Sobczak ”Konsumpcja żywnościowa chłopska w Królestwie Polskim
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl