Chleb wiejski dębowiecki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-05-31 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Prostokątny lub okrągły z dodatkiem ziaren słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, otrąb lub maku.
Kształt:
W zależności od formy w jakiej jest pieczony – prostokątny lub okrągły, na przekroju kwadratowy lub owalny.
Rozmiar:
W zależności od formy w jakiej jest pieczony – około 0,6 kg.
Barwa:
Barwa zewnętrzna brązowo-złocista, na przekroju widoczny ciemno-brązowy miąższ.
Konsystencja:
Gęsta, gąbczasta.
Smak:
Aromatyczny, kwaśny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Chleb w polskiej tradycji postrzegany był jako podstawowy pokarm i kojarzony z początkiem życia oraz dobrobytem. Dlatego zawsze przygotowywany był z surowców najwyższej jakości, czyli dobrego pełnowartościowego ziarna i mąki.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl