W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Chleb z Pirsna

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-01-11 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Chleb z lekko popękaną przypieczoną skórką, posypaną makiem. Na przekroju szary, porowaty, gąbczasty.

Kształt:

Prostokątny, o lekko zaokrąglonych krawędziach.

Rozmiar:

Bochenek chleba o wymiarach 30 cm x 20 cm x 10-12 cm.

Barwa:

Złocista, przypieczona skórka z makiem. Na przekroju szara.

Konsystencja:

Sprężysta, lekko porowata. Pulchna, miękka i lekko wilgotna.

Smak:

Smak świeżego, dobrze wypieczonego i wilgotnego chleba z chrupiącą skórką, posypaną makiem.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Pierszczewo (Pirsno, w j. kaszub. Pierszczewò) to wieś położona na obszarze Kaszubskiego Parku Krajobrazowego w gminie Stężyca. Do XII wieku była siedzibą prastarej ziemi Pirsna. Osada należąca do ziemi Pirsna w XIII w. została darowana przez Mestwina swojej ciotce Gertrudzie, czego dowodem jest do dnia dzisiejszego zachowany oryginalny dokument z 1284 roku, w którym wymieniona jest nazwa Pirsno.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}