Chleb z Pirsna
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-01-11 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Chleb z lekko popękaną przypieczoną skórką, posypaną makiem. Na przekroju szary, porowaty, gąbczasty.
Kształt:
Prostokątny, o lekko zaokrąglonych krawędziach.
Rozmiar:
Bochenek chleba o wymiarach 30 cm x 20 cm x 10-12 cm.
Barwa:
Złocista, przypieczona skórka z makiem. Na przekroju szara.
Konsystencja:
Sprężysta, lekko porowata. Pulchna, miękka i lekko wilgotna.
Smak:
Smak świeżego, dobrze wypieczonego i wilgotnego chleba z chrupiącą skórką, posypaną makiem.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Pierszczewo (Pirsno, w j. kaszub. Pierszczewò) to wieś położona na obszarze Kaszubskiego Parku Krajobrazowego w gminie Stężyca. Do XII wieku była siedzibą prastarej ziemi Pirsna. Osada należąca do ziemi Pirsna w XIII w. została darowana przez Mestwina swojej ciotce Gertrudzie, czego dowodem jest do dnia dzisiejszego zachowany oryginalny dokument z 1284 roku, w którym wymieniona jest nazwa Pirsno.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl