Chleb żytni domowy z Pomocnego
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-02-15 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. dolnośląskim
Wygląd:
Z zewnątrz charakterystyczna połyskująca, brązowa skórka, posypana makiem, słonecznikiem lub czarnuszką. W chlebie pieczonym w formach na spodzie i bokach widoczne otręby. Na przekroju wyraźnie zaznaczona gruba skórka, w miąższu drobne dziurki.
Kształt:
Chleb pieczony w formach – zbliżony do prostopadłościanu, wierzch zaokrąglony, kromka w kształcie prostokąta.
Rozmiar:
Chleb pieczony w formach – długość ok. 30 cm, wysokość 10-12 cm, szerokość 10-12 cm, waga ok. 1,2 kg.
Barwa:
Skórka brązowo-złocista, na obrzeżach rumiana. Chleb na przekroju jasnobrązowy, o jednolitej barwie.
Konsystencja:
Skórka elastyczna, miękka, a jednocześnie szorstka. Miąższ elastyczny o drobnej i równomiernej porowatości. Dobra krajalność.
Smak:
Chleb bardzo aromatyczny, o charakterystycznym zapachu dymu z drewna dębowego. W zależności od dodatków wyczuwalny zapach kminku lub czarnuszki. Smak lekko kwaskowy za sprawą dodanej serwatki.
Tradycja:
Do produkcji i wypieku chleba używano surowców z własnych upraw i hodowli. Chleb żytni domowy z Pomocnego charakteryzuje tradycyjna metoda wytwarzania oparta na zastosowaniu naturalnego zakwasu chlebowego, mąki żytniej oraz serwatki, która jest istotnym jego składnikiem. Serwatka oprócz właściwości zdrowotnych przedłuża również świeżość chleba i nadaje mu lekko kwaskowy smak. Kolejną cechą wyróżniającą chleb jest specyficzny smak i aromat, który zawdzięcza wypiekowi w piecu chlebowym opalanym drewnem dębowym. Dzięki długiemu okresowi wyrabiania ciasta (wyrabianie musi trwać, co najmniej pół godziny), miąższ chleba jest elastyczny o drobnej i równomiernej porowatości, a skórka miękka i szorstka. Chleb posypywany jest makiem, słonecznikiem, sezamem lub czarnuszką, co również nadaje mu charakterystycznego smaku. Chleb żytni domowy z Pomocnego prezentowany jest na licznych imprezach, tj. targi, dożynki, festyny, dzięki czemu stał się znany na całym Dolnym Śląsku. Dzięki tradycyjnej recepturze i naturalnym składnikom chleb cieszy się dużym powodzeniem na Ekojarmarkach, odbywających się regularnie we Wrocławiu, a także prezentowany jest corocznie na Międzynarodowych Targach Chleba w Jaworze. Chleb wzbudza zawsze zachwyt wśród konsumentów swoim smakiem i aromatem.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.09.2018 11:22 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 19.09.2018 11:22 Sławomir Mucha