Choczewskie wino z róży
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-06-17 W kategorii Napoje W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Płyn barwy herbacianej przechowywany i podawany w karafce lub butelce.
Kształt:
Przybiera kształt naczynia.
Rozmiar:
Pojemność karafki około 0,5 litra, butelki o pojemności 1 litra.
Barwa:
Herbaciana.
Konsystencja:
Płynna.
Smak:
Smak słodki z nutą zapachu róży.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Wino z owoców dzikiej róży, wytwarzane w okolicach Choczewa, ma ponad sześćdziesięcioletni rodowód. Łączy rodzimą tradycję wyrobu domowych trunków z umiejętnościami, które przywieźli po II wojnie światowej mieszkańcy dawnych terenów wschodniej Polski, przez co stało się z czasem lokalną specjalnością. Znawca kultury Pomorza ks. Łęga pisał: „Każda gospodyni zna oczywiście przetwarzanie owoców na kompot, niektóre wieśniaczki potrafią robić wino owocowe z porzeczek lub głogu”. Napoje alkoholowe miały swoje miejsce w pomorskiej kulturze ludowej, zwłaszcza w obrzędowości rodzinnej, dorocznej, społecznej.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:54 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:54 administrator gov.pl