W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ciechanów: Suwerenność żywnościowa nie może być tematem tabu

31.03.2023

Bezpieczeństwo żywnościowe Polski, zmiany w gospodarce wywołane przez wojnę i znaczenie Wspólnej Polityki Rolnej dla rozwoju rolnictwa – te tematy zostały poruszone podczas konferencji naukowej w Ciechanowie. O szansach i zagrożeniach w kontekście przyszłości polskiego rolnictwa udział wziął sekretarz stanu w MRiRW Rafał Romanowski.

foto główne

– Jesteśmy w zupełnie innej sytuacji niż było to jeszcze półtora roku temu – powiedział wiceminister Rafał Romanowski. – To, co się stało w tzw. okresie pandemii, ewidentnie pokazało, że pojęcie suwerenności żywnościowej w Unii Europejskiej nie powinno być tematem tabu. To powinien być temat stale podnoszony w przestrzeni publicznej i dyskutowany oraz odpowiednio postrzegany.

Wiceminister Romanowski podkreślił, że agresja Rosji na Ukrainę jeszcze bardziej uwypukliła tę kwestię.

– Mierzymy się nie tylko z tzw. konkurencją światową, czyli USA, Australią, czy Ameryką Południową, ale mierzymy się również z tym, co zadziało się w sytuacji geopolitycznej – oznajmił.

Wiceminister Rafał Romanowski stwierdził, że polskie rolnictwo, polski przemysł rolno-spożywczy bardzo dobrze wykorzystały wejście Polski do Unii Europejskiej.
– Utrwalamy dotychczasowe rynki, zdobywamy nowe – powiedział. Dodał, że konsument zagraniczny polskie produkty spożywcze kojarzy coraz częściej z marką premium.

Dla bezpieczeństwa żywnościowego

W swym wystąpieniu na temat bezpieczeństwa żywnościowego Polski w kontekście światowych zagrożeń jako główne sekretarz stanu Rafał Romanowski wymienił inflację, wojną w Ukrainie, ale także różnego rodzaju manipulacje medialne, za którymi często stoją konkurencyjne firmy z różnych branż czy obce służby specjalne.

– Zapomnieliśmy w Europie o suwerenności żywnościowej – mówił w Ciechanowie wiceszef resortu rolnictwa. – Skupiliśmy się na bezpieczeństwie żywności i dobrze, ale to nie oznacza, że ona zawsze będzie dostępna. Musimy rozpocząć dyskusję na ten temat. Muszą być stworzone mechanizmy wsparcia wewnętrznego. Jesteśmy liderem europejskim, jeśli chodzi o samowystarczalność żywnościową. Ale musimy pamiętać także o innych krajach.

Ekoschematy

W trakcie konferencji rozmawiano także o nowym systemie dopłat bezpośrednich w rolnictwie z uwzględnieniem tzw. ekoschematów oraz o przeciwdziałaniu zagrożeniu suszą i problemach z retencją w Polsce. W tych tematach informacje przedstawiły Joanna Czapla, dyrektor Departamentu Płatności Bezpośrednich, oraz Lidia Kostańska, dyrektor Departamentu Nieruchomości i Infrastruktury Wsi Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Konferencja naukowa pn. Przyszłość polskiego rolnictwa – szanse i zagrożenia została zorganizowana w Państwowej Uczelni Zawodowej im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie

Zdjęcia (5)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
31.03.2023 19:12 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
31.03.2023 18:55 Iwona Chromiak
{"register":{"columns":[]}}