Cieszyńska herbata z zielin
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-20 W kategorii Napoje w województwie śląskim
Wygląd:
Herbata jest koloru jasnozielonego, przeźroczysta
Kształt:
Herbata przybiera kształt naczynia, w którym się znajduje
Rozmiar:
Na 1 litr herbaty potrzeba garść zielin
Barwa:
Jasnozielona
Konsystencja:
Smak:
Zapach i smak herbaty to zapach i smak suszonych zielin, przebija się zapach mięty, melisy, malin (zapach zależy od proporcji użytych ziół)
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Herbata jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodniej Azji. Uprawia się krzewy herbaty chińskiej, drzewa herbaty asamskiej oraz ich mieszańce – herbatę gruzińską i cejlońską. Herbata uprawiana jest w wielu krajach strefy zwrotnikowej, także poza Azją, dla pączków i liści, z których po uprzednim przygotowaniu (suszenie, czasami fermentacja) przyrządza się napar o tej samej nazwie. Nazwą „herbata” określa się również napary z innych ziół, np. herbata rumiankowa.
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 13:38 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 13:38 Sławomir Mucha