Cieszyńska kiszona kapusta z zaprażką
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-20 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Zasmażana kapusta kiszona, jednolita masa, danie główne lub dodatek do mięs czy krupnioka
Kształt:
Kształt w zależności od naczynia, w którym się znajduje, nakłada się na talerz dużą łyżką podobnie jak ziemniaki czy inne dodatki do mięs, w przekroju masa kapuściana z kawałkami słoniny lub boczku
Rozmiar:
Jednorazowo na talerz nakłada się dużą łyżkę kapusty, jest to dodatek do kity lub krupnioka
Barwa:
Jasnożółty kolor kapusty kiszonej z kawałkami przesmażonej słoniny
Konsystencja:
Miękkie, kleiste, gęste (nie może się rozlewać)
Smak:
Smak kapusty kiszonej i słoniny
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kapusta kiszona z zaprażką była i nadal jest popularnym daniem ludności zamieszkującej Śląsk Cieszyński. Jadano ją codziennie z ziemniakami lub z fasolą, w dni świąteczne z mięsem, a podczas świniobicia z krupniokiem.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl