Cieszyński chlebiczek owocowy wielkanocny
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-05-16 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim
Wygląd:
Złocisty spłaszczony walec z ciasta. Na przekroju widoczna ciemnobrązowa masa otoczona cieniutką warstwą jasnego ciasta.
Kształt:
Lekko spłaszczony walec, na przekroju owalny.
Rozmiar:
Wielkość uzależniona od długości brytfanki. Najczęściej do 30 cm długości o średnicy około 10 cm.
Barwa:
Barwa zewnętrzna ciemnozłotego koloru. Na przekroju żółty z ciemnobrązowym farszem.
Konsystencja:
Konsystencja średnio miękka w dotyku.
Smak:
Smak słodki, posmak bakalii. Smak i zapach ciasta drożdżowego i bakalii.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Chlebiczek owocowy to tradycyjny wielkanocny przysmak typowy dla kuchni Śląska Cieszyńskiego. To popularny, szczególnie w Ustroniu, specjał o oryginalnym smaku nadzienia owocowo-bakaliowym otoczony cienkim drożdżowym ciastem.
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 13:01 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 13:01 Sławomir Mucha