W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Cieszyński chlebiczek owocowy wielkanocny

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-05-16 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim

cieszyński chlebiczek owocowy wielkanocny

Wygląd:

Złocisty spłaszczony walec z ciasta. Na przekroju widoczna ciemnobrązowa masa otoczona cieniutką warstwą jasnego ciasta.

Kształt:

Lekko spłaszczony walec, na przekroju owalny.

Rozmiar:

Wielkość uzależniona od długości brytfanki. Najczęściej do 30 cm długości o średnicy około 10 cm.

Barwa:

Barwa zewnętrzna ciemnozłotego koloru. Na przekroju żółty z ciemnobrązowym farszem.

Konsystencja:

Konsystencja średnio miękka w dotyku.

Smak:

Smak słodki, posmak bakalii. Smak i zapach ciasta drożdżowego i bakalii.

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Chlebiczek owocowy to tradycyjny wielkanocny przysmak typowy dla kuchni Śląska Cieszyńskiego. To popularny, szczególnie w Ustroniu, specjał o oryginalnym smaku nadzienia owocowo-bakaliowym otoczony cienkim drożdżowym ciastem.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:01 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:01 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}