Cieszyńskie ciasto do zapiekania kiełbas
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-05-17 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim
Wygląd:
Z zewnątrz przypomina ciasto drożdżowe, na przekroju widać kiełbasę otoczoną ciastem.
Kształt:
Przybiera kształt kiełbasy. Na przekroju okrągły.
Rozmiar:
Wielkość uzależniona od rozmiarów zapiekanej kiełbasy.
Barwa:
Barwa zewnętrzna złota, na przekroju jasnożółta z kawałkami brązowej lub białej kiełbasy.
Konsystencja:
Konsystencja twarda w dotyku.
Smak:
Zapach ciasta i kiełbasy.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Na Śląsku Cieszyńskim tradycja zapiekania kiełbasy w specjalnym cieście była i jest nadal bardzo popularna. Swojska kiełbasa zapieczona w cieście, obok murzina wielkanocnego, była potrawą często goszczącą na stołach wielkanocnych mieszkańców Ziemi Cieszyńskiej.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 13:02 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 13:02 Sławomir Mucha