Czernina / czarnina / szwarc
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-27 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Zupa z widocznymi łazankami, kawałkami suszonych owoców, mięsa i podrobów
Kształt:
Rozmiar:
Barwa:
Barwa ciemnobrunatna
Konsystencja:
Zawiesista
Smak:
Słodko-kwaśny, zapach suszonych owoców
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Czernina to tradycyjna w staropolskiej kuchni zawiesista zupa ze świeżej krwi wieprzowej, gęsiej lub kaczej, lekko kwaskowata, z podrobami, kawałeczkami mięsa oraz kluskami.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl