W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Czernina / czarnina / szwarc

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-27 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

Wygląd:

Zupa z widocznymi łazankami, kawałkami suszonych owoców, mięsa i podrobów

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Barwa ciemnobrunatna

Konsystencja:

Zawiesista

Smak:

Słodko-kwaśny, zapach suszonych owoców

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Czernina to tradycyjna w staropolskiej kuchni zawiesista zupa ze świeżej krwi wieprzowej, gęsiej lub kaczej, lekko kwaskowata, z podrobami, kawałeczkami mięsa oraz kluskami.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}