W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dbajmy o polską dobrą żywność

14.03.2024

Podczas wydarzenia Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy sekretarz stanu Stefan Krajewski podkreślił w swoim wystąpieniu, że polska dobra żywność to coś, o co musimy szczególnie mocno dbać – m.in. poprzez walkę z fake newsami oraz kształtowanie świadomych wyborów konsumenckich.

Wiceminister Stefan Krajewski zwraca się do zgromadzonych uczestników kongresu (fot. MRiRW)

Polska żywność to nasza siła

Wiceminister Stefan Krajewski podkreślił, że Polska jest dużym eksporterem żywości, a polska żywność to nasza siła.

– Wartość eksportu naszych produktów rolnych w 2023 r. to ponad 200 mld zł. To jest ogromna wartość, musimy to docenić – wskazał sekretarz stanu.

– Ogromna prośba do Państwa: walczmy z dezinformacją i fake newsami. One niezwykle mocno uderzają w nasze rolnictwo i przetwórstwo. Musimy go bronić – zwrócił się wiceminister Krajewski do uczestników wydarzenia, którymi są wyłącznie przedsiębiorcy.

Sekretarz stanu podkreślił także rolę promocji polskiej żywności oraz kształtowania w polskim społeczeństwie świadomości konsumenckiej, która umożliwia świadome wybory. Przypomniał, że jedną z akcji przyczyniających się do nich jest kampania informacyjno – edukacyjna dotycząca oznaczenia „Produkt polski”.

O wydarzeniu

Kongres odbywa się od 2016 r. Łączy formuły targów B2B (odwiedzający to wyłącznie przedstawiciele biznesu) oraz konferencji wraz z dyskusjami panelowymi. Wydarzenie to integruje branżę mięsną oraz producentów roślinnych zamienników – producentów, przetwórców i dystrybutorów.

Na targach są prezentowane wiodące marki i produkty, a także nowości i innowacje. Konferencja to prelekcje ekspertów dotyczące m.in. aktualnej sytuacji rynkowej, inwestycji ekologii, energetyki czy prawa.

Podczas wydarzenia, zgodnie z jego hasłem, są prezentowane „Trendy, Wyzwania. Innowacje” w branżach: mięsnej i zamienników roślinnych.

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}