Dbajmy o polską dobrą żywność
14.03.2024
Podczas wydarzenia Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy sekretarz stanu Stefan Krajewski podkreślił w swoim wystąpieniu, że polska dobra żywność to coś, o co musimy szczególnie mocno dbać – m.in. poprzez walkę z fake newsami oraz kształtowanie świadomych wyborów konsumenckich.
Polska żywność to nasza siła
Wiceminister Stefan Krajewski podkreślił, że Polska jest dużym eksporterem żywości, a polska żywność to nasza siła.
– Wartość eksportu naszych produktów rolnych w 2023 r. to ponad 200 mld zł. To jest ogromna wartość, musimy to docenić – wskazał sekretarz stanu.
– Ogromna prośba do Państwa: walczmy z dezinformacją i fake newsami. One niezwykle mocno uderzają w nasze rolnictwo i przetwórstwo. Musimy go bronić – zwrócił się wiceminister Krajewski do uczestników wydarzenia, którymi są wyłącznie przedsiębiorcy.
Sekretarz stanu podkreślił także rolę promocji polskiej żywności oraz kształtowania w polskim społeczeństwie świadomości konsumenckiej, która umożliwia świadome wybory. Przypomniał, że jedną z akcji przyczyniających się do nich jest kampania informacyjno – edukacyjna dotycząca oznaczenia „Produkt polski”.
O wydarzeniu
Kongres odbywa się od 2016 r. Łączy formuły targów B2B (odwiedzający to wyłącznie przedstawiciele biznesu) oraz konferencji wraz z dyskusjami panelowymi. Wydarzenie to integruje branżę mięsną oraz producentów roślinnych zamienników – producentów, przetwórców i dystrybutorów.
Na targach są prezentowane wiodące marki i produkty, a także nowości i innowacje. Konferencja to prelekcje ekspertów dotyczące m.in. aktualnej sytuacji rynkowej, inwestycji ekologii, energetyki czy prawa.
Podczas wydarzenia, zgodnie z jego hasłem, są prezentowane „Trendy, Wyzwania. Innowacje” w branżach: mięsnej i zamienników roślinnych.