W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dołki – racuchy drożdżowe

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-26 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim

Wygląd:

Placki kształtu baryłkowatego, na powierzchni sękowate wyrostki

Kształt:

Nieregularny; na przekroju owalne, z licznymi dziurkami

Rozmiar:

Zależna od wielkości łyżki, długość 6-9 cm, grubość ok. 3 cm

Barwa:

Barwa brunatnozłocista, na przekroju kremowożółta

Konsystencja:

Ciasto elastyczne, pulchne, porowate

Smak:

Smak słodki, zapach ciasta drożdżowego przypominający pączki

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Racuchy są potrawą wywodzącą się z kuchni ludowej. Iskier Przewodnik Sztuki Kulinarnej z 1976 roku (s. 284) podaje: Przeważnie słodkie (bywają też i słone) małe placki smażone z obu stron na tłuszczu (…).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}