Dołki – racuchy drożdżowe
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-26 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim
Wygląd:
Placki kształtu baryłkowatego, na powierzchni sękowate wyrostki
Kształt:
Nieregularny; na przekroju owalne, z licznymi dziurkami
Rozmiar:
Zależna od wielkości łyżki, długość 6-9 cm, grubość ok. 3 cm
Barwa:
Barwa brunatnozłocista, na przekroju kremowożółta
Konsystencja:
Ciasto elastyczne, pulchne, porowate
Smak:
Smak słodki, zapach ciasta drożdżowego przypominający pączki
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Racuchy są potrawą wywodzącą się z kuchni ludowej. Iskier Przewodnik Sztuki Kulinarnej z 1976 roku (s. 284) podaje: Przeważnie słodkie (bywają też i słone) małe placki smażone z obu stron na tłuszczu (…).
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl