Fafernuchy
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-03-31 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Małe, podłużne ciastka.
Kształt:
Ciastka mają kształt podłużny, zbliżony do kopytek. Na przekroju kształt eliptyczny.
Rozmiar:
Średnia wielkość wynosi 3 cm.
Barwa:
Barwa zewnętrzna od złocistobrązowej do ciemnobrązowej. Na przekroju jaśniejsza.
Konsystencja:
Konsystencja twarda, zwarta, ciastka nie kruszą się.
Smak:
Smak pieprzny z charakterystycznym posmakiem i zapachem cynamonu oraz miodu.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Puszcza Biała to określenie południowego regionu Kurpiowszczyzny. Nazwę swoją zawdzięcza białym kulkom wytwarzanym przez roślinę o nazwie wełnianka, która gęsto porasta niedostępne bagna, otaczające wsie na tym obszarze. Pożywienie Kurpiów było skromne, a nawet ubogie. Gospodarstwa puszczańskie były w dużej mierze samowystarczalne. Podstawowym składnikiem większości potraw była mąka, którą uzyskiwano ze zboża uprawianego we własnych gospodarstwach. Ponadto na terenach puszczy wielu mieszkańców trudniło się bartnictwem, dlatego też do wielu dań dodawano miód.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl