Finał VII Konkursu na przepis kulinarny
10.10.2018
Zwycięzcy VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS
W dniu 6 października 2018 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbył się finał VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Łukasza Konika, wiceprezesa Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.
Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych - Pana Zbigniewa Łęgowskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Pana Konrada Birka, członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Pana Marcina Molika, członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Pana Pawła Kałuskiego, Generalnego Szefa Kuchni Marriott Centrum.
Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.
Nagrody główne zdobyli:
I miejsce – Daniel Bauer pod opieką Pani Ilony Pietrowskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Jabłko/seler naciowy/truskawka/palona pszenica
II miejsce – Kacper Serafińczuk pod opieką Pani Renaty Król-Klusek, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, przepis na Miód polski
III miejsce – Dominika Bonikowska oraz Radosław Hebel pod opieką Pani Bożeny Demytruk, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, przepis na Sernik miodowy na kruszonce z fasoli, z curdem wiśniowym, miętową espumą oraz sezamkiem z czarnuszką
Wyróżnienia otrzymali:
- Piotr Kopcik oraz Robert Maks pod opieką Pani Izabeli Szczęsny, Technikum nr 4 dla Niesłyszących i Słabosłyszących w SOS-W w Lublińcu, przepis na Gąbkę fasolową w towarzystwie pianki jogurtowo-miętowej, „ziemi” andrutowo-czekoladowej oraz musujących truskawek
- Karolina Bielecka oraz Ola Wesołowska pod opieką Pani Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 w Ełku, przepis na Soczyste polędwiczki wieprzowe z purée marchwiowo-imbirowym, sosem truskawkowym, karmelizowanym jabłkiem grójeckim i jadalną gąbką z kopru
- Igor Płażewski i Hubert Kiełbasiński pod opieką Pani Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 w Ełku, przepis na Pierś z kaczki/purée z pietruszki z nutą białej czekolady/sos wiśniowy/sałatka z kiszonego jabłka i wędzonego sera korycińskiego
Ponadto w finałowej 10 znaleźli się:
- Małgorzata Rutkiewicz oraz Jakub Modrzyński pod opieką Pani Teresy Rzeźnik, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Panna cotta z lodami na bazie octu balsamicznego z galaretką truskawkową i makaronikami francuskimi, bezą i purée truskawkowym
- Łukasz Woźniak pod opieką Pani Elżbiety Kurowskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Comber z jelenia z purée z bobu i groszku zielonego, żelem ze śliwki, pączkiem, karmelizowanym jabłkiem, chipsem z czerwonej kapusty, piklowaną cebulą i demi glacem z sosem żurawinowym
- Damian Durski oraz Sebastian Durski pod opieką Pani Katarzyny Hryciuk, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie, przepis na Gołąbki w liściach winogron nadziewane farszem z kiełbasy i pora, podane na porowym sianie, z musem z czerwonej kapusty i wiśni, purée fasolowo-jabłkowym, sosem maślano-śmietanowym z ziarnami gorczycy, pieczonymi z miodem, młodymi liśćmi brzozy oraz bezą orzechową
- Urszula Jachimowicz oraz Weronika Rutkowska pod opieką Pani Małgorzaty Teresy Krajewskiej, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sejnach, przepis na Kociołek rolnika
Gratulujemy Zwycięzcom i zapraszamy na kolejną edycję Konkursu!
Materiały
Nagrody głównewyróżnione_potrawy.zip 8.08MB
- Ostatnia modyfikacja:
- 10.10.2018 12:04 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 10.10.2018 12:04 Sławomir Mucha