Gałuszki – kluski po cieszyńsku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-05-16 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Okrągłe kluski o jednolitej szarej lub jaśniejszej barwie.
Kształt:
Okrągłe kluski.
Rozmiar:
Małe okrągłe kluski o średnicy od 2-4 cm.
Barwa:
Barwa jednolita, szara lub jaśniejsza w zależności od koloru utartych ziemniaków.
Konsystencja:
Średnio miękka, lekka.
Smak:
Smak lekko słony, specyficzny dla gotowanych ziemniaków z posmakiem ziemniaków surowych. Zapach surowych ziemniaków.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Gałuszki to tradycyjne i popularne na Śląsku Cieszyńskim kluski z ziemniaków, przygotowywane na święta i uroczyste okazje jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych. W zależności od receptury i sposobu przygotowania nazywane są różnie: gałuszki strzapate, fusate, kulane, szulane czy gałuszki mączne.
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 13:07 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 13:07 Sławomir Mucha