Gomółki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-10 w kategorii Produkty mleczne w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Środek spożywczy w formie stożka
Kształt:
Produkt wielkości orzecha włoskiego, w kształcie stożka, w przekroju wygląd trójkąta
Barwa:
W zależności od smaku: kremowa, pomarańczowa, zielonkawa
Konsystencja:
Produkt twardy z gładką powierzchnią
Smak:
W zależności od dodanych przypraw: kminkowy, paprykowy, miętowy, ziołowy, czosnkowy
Dodatkowe Informacje:
Bardzo dobra przekąska do piwa, a także tradycyjna potrawa wielkanocna, ozdoba koszyków ze święconką
Tradycja:
Z materiałów etnograficznych wiadomo, w jaki sposób na początku XX wieku przygotowywano gomółki z sera. Po zebraniu śmietany, naczynie z zsiadłym mlekiem ustawiano w pobliżu pieca i po pewnym czasie wlewano je do woreczka lnianego, by odciekła serwatka. Następnie przekładano zawartość woreczka do donicy i urabiano za pomocą warząchwi. Na gomółki urabiano ser z solą i pieprzem oraz z miętą lub kminkiem. Czasem dodawano do sera żółtka. Z przygotowanej masy formowano niewielkie gałki, które na deseczkach wsuwano do pieca po wypieku chleba. Na dawnych weselach wiejskich nikt nie słyszał o plackach czy ciastkach – za największy przysmak uchodziły właśnie gomółki. Tłuste i słone doskonale nadawały się na przekąskę do piwa. Przygotowane na wesele gomółki szybko znikały ze stołów, panował bowiem zwyczaj, że goście nie tylko jedli, ale i zabierali do domów jako prezent dla dzieci. Nieco rzadziej gomółki były przygotowane w Wielkim Tygodniu i zanoszone w Wielką Sobotę do Kościoła do poświęcenia razem z innymi produktami, które miały się później znaleźć na stole wielkanocnym, takimi jak jaja, kiełbasa, chrzan itp. Umiejętność wykonywania gomółek z sera, kiedyś powszechna, obecnie jest znana na Podkarpaciu dzięki starszym gospodyniom, które przekazują swą wiedzę córkom.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.09.2018 13:15 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 19.09.2018 13:15 Sławomir Mucha