Gruszka suszona kraśnicka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-12-12 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Gruszka suszona lekko pomarszczona, w przekroju gładka z widocznym gniazdem nasiennym
Kształt:
Kształt wydłużony, w przekroju widoczne wklęśnięcie przy gnieździe nasiennym.
Rozmiar:
Średnia wielkość.
Barwa:
Barwa zewnętrzna brązowa, lekko miodowa przy szypułce i kielichu, w przekroju miąższ złotawo-brązowy.
Konsystencja:
Konsystencja stała, w dotyku lepka, elastyczna, szorstka
Smak:
Smak korzenny, lekko słodki.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Grusza należy do rodziny roślin różowatych, podobnie jak jabłoń i pigwowiec. Drzewo to udało się uszlachetnić w starożytnej Grecji, dzięki czemu daje słodkie duże owoce. Dzisiaj gruszki są pożądanym owocem deserowym, a także nadają się na przetwory. Grusze uprawiane są prawie we wszystkich rejonach strefy umiarkowanej. Są bardzo bogate w składniki mineralne, zawierają mniej kwasu niż jabłka, ugotowane i suszone znakomicie nadają się na składnik diety leczniczej, o czym wiedziano już od wieków.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl