W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Gruszka suszona kraśnicka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-12-12 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Gruszka suszona lekko pomarszczona, w przekroju gładka z widocznym gniazdem nasiennym

Kształt:

Kształt wydłużony, w przekroju widoczne wklęśnięcie przy gnieździe nasiennym.

Rozmiar:

Średnia wielkość.

Barwa:

Barwa zewnętrzna brązowa, lekko miodowa przy szypułce i kielichu, w przekroju miąższ złotawo-brązowy.

Konsystencja:

Konsystencja stała, w dotyku lepka, elastyczna, szorstka

Smak:

Smak korzenny, lekko słodki.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Grusza należy do rodziny roślin różowatych, podobnie jak jabłoń i pigwowiec. Drzewo to udało się uszlachetnić w starożytnej Grecji, dzięki czemu daje słodkie duże owoce. Dzisiaj gruszki są pożądanym owocem deserowym, a także nadają się na przetwory. Grusze uprawiane są prawie we wszystkich rejonach strefy umiarkowanej. Są bardzo bogate w składniki mineralne, zawierają mniej kwasu niż jabłka, ugotowane i suszone znakomicie nadają się na składnik diety leczniczej, o czym wiedziano już od wieków.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}