Gzik wielkopolski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-05-11 w kategorii Produkty mleczne w woj. wielkopolskim.
Wygląd:
Śnieżnobiała masa z przebiciem zieleni
Kształt:
Jednolita masa
Barwa:
Śnieżnobiała z przebiciem zieleni
Konsystencja:
Gęsta, lepka masa
Smak:
Śmietankowy z posmakiem szczypiorku, zapach: szczypiorku
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Rozwój hodowli krów w XVIII i XIX wieku wpłynął na zwiększenie wyrobu sera z krowiego mleka. Szczególnie upowszechniło się jego spożycie wraz ze spadkiem i zaniechaniem chowu owiec.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 17.09.2018 09:06 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 17.09.2018 09:06 Sławomir Mucha