Handzlowska bułka pszenna
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-08-19 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Ciasto formowane w trapez o złocisto-brązowym kolorze.
Kształt:
Podłużny, w przekroju kształt trapezowaty.
Rozmiar:
Długość około 35-40 cm, średnica 15-20 cm.
Barwa:
Zewnętrzna barwa bułki od złocistej do brązowej, w przekroju kremowa.
Konsystencja:
Konsystencja ciasta drożdżowego pulchna, elastyczna.
Smak:
Lekko słony.
Tradycja:
Bułki pszenne, świąteczne, zwane pospolicie plackami wypiekano zawsze w przeddzień Wigilii, świąt Wielkanocnych lub podczas uroczystości kościelnych, rodzinnych. „Ciasta na placki zaczyniane były na mleku. Bicie zaś do ciasta jaj i dodawanie tłuszczu, rodzynek, fig, wanilii i „zapachów” jest na wsi zwyczajem stosunkowo dawnym, sięgającym ostatnich lat ubiegłego stulecia. Gospodynie mięsiły gęsto ciasto, by w piecu nie kipiało. Układały je w wysmarowane tłuszczem formy blaszane zw. brytfankami. Od wierzchu smarowano je zazwyczaj jajkiem, niekiedy posypywano makiem” (W. Gaj-Piotrowski, „Kultura społeczna ludu z okolic Rozwadowa”, 1967). W zależności od zamożności gospodyni do bułki dodawana była odpowiednia ilość jaj. Im zamożniejsza gospodyni, tym jaj w bułce było więcej, a ciasto ciemniejsze. Wypiekanie i przyozdabianie bułek na wsi było znane już przed pierwszą wojną.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.09.2018 14:09 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 19.09.2018 14:09 Sławomir Mucha