Handzlowska serwatka wielkanocna
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-08-19 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Klarowny płyn o kolorze żółto-zielonym lub słomkowo-zielonym.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Kolor serwatki żółty.
Konsystencja:
Płynna.
Smak:
Smak lekko kwaśny, maślany, ostry z wyraźnym posmakiem tartego chrzanu oraz wędzonki.
Tradycja:
Serwatka w Handzlówce była zawsze daniem głównym w czasie śniadania Wielkanocnego. Wówczas wszyscy domownicy zasiadający do stołu po porannej mszy rezurekcyjnej degustowali serwatkę do syta. Podawano ją najpierw głównemu gospodarzowi, a później pozostałym domownikom. Zazwyczaj serwatkę przed świętami przygotowywano już kilka dni wcześniej. Odstawiano ją do ukiszenia w glinianym garnku, dodawano skórki z chleba. Po ukiszeniu serwatki należało ją podgrzać i zlać bez osadu, który zebrał się na dnie. Po ponownym podgrzaniu należało wrzucić do serwatki pokrojony chrzan, kiełbasę, wędzony boczek oraz jajka (wszystko to co znajdowało się w Wielkanocnej Święconce). Czasem dodawano do serwatki bułkę, aby zwiększyć jej gęstość. Handzlowską serwatkę można podawać na dwa sposoby: ciepło bądź zimno.
- Ostatnia modyfikacja:
- 21.09.2018 10:26 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 21.09.2018 10:26 Sławomir Mucha