Hekele / hekerle górnośląskie
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-12-18 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Mieszanka drobno pokrojonego śledzia, cebulki, jajka na twardo, kiszonego ogórka
Kształt:
Kształt zewnętrzny uzależniony od ułożenia w misce;
Rozmiar:
Barwa:
Na przekroju widoczne zielone kosteczki ogórka kiszonego, kosteczki białka z jajka, rozpadające się kawałki żółtka, białe kosteczki cebuli
Konsystencja:
Hekele można rozsmarować nożem, składniki nie rozsypują się
Smak:
Wyraźny smak śledzi, wyczuwalny smak musztardy
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Tradycyjna spożywanie na Śląsku pod koniec XIX i w XX wieku było w dużym stopniu podporządkowana pewnym regułom. Etnografowie prowadzący badania nad pożywieniem ludności Śląska zwykli wyróżniać następujące posiłki: codzienne, postne, świąteczne, obrzędowe i okolicznościowe. Potrawa pod nazwą hekele należy do potraw codziennych i postnych. Zarówno w środowisku wiejskim, jak i miejskim jadano na „beztydzień” skromnie. Spożywano przede wszystkim potrawy pochodzenia roślinnego, rzadziej mięso, przeważnie gotowane. Ważną pozycją w jadłospisie był śledź. Autorka Śląskiej kucharki doskonałej Elżbieta Łabońska w rozdziale W okresie postu i na przednówku (1989 r., s. 131) podaje: Gdy minęły zapustowe zabawy, a wśród nich ostatnia bardzo huczna, czyli śledź, rozpoczyna się post. W tradycjach Śląska surowy i rygorystycznie przestrzegany. Dalej na s. 125 cytowanego wydawnictwa czytamy: Środa Popielcowa zaś była dniem rozpoczynającym okres Wielkiego Postu. W tym dniu obowiązywał i przestrzegany jest do dzisiaj na Śląsku, ścisły post (…). Posiłki ograniczały się zatem do potraw bezmięsnych i nietłustych. Wśród tych potraw królowały śledzie podawane na różne sposoby: Śledź na Śląsku choć do morza Ślązacy mają daleko, jest bardzo rozpowszechnionym daniem. Nazywa się go tutaj „harunkiem” i jest on wielkim przysmakiem. Stąd zapewne taka wielka rozmaitość potraw ze śledzi. Wyróżnić tu można (…) śledzie w śmietanie z mleczem i bez mlecza, śledzie w oleju, śledzie z mleczkiem, śledzie marynowane, rolmopsy, śledzie pikantne tzw. pieprzowe, śledzie smażone zielone, pastę śledziową, hekele lub inaczej hekerle śląskie, śledzie opiekane w occie, śledzie smażone w cieście, sojki ze śledziami, placuszki śląskie śledziowe oraz tzw. szałot śledziowy (Elżbieta Łobońska Śląska kucharka doskonała, 1989 r., s. 125).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl