Herbatka księcia Sapiehy
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-07-27 W kategorii Napoje W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Napój powstały przez zalanie suszonych części ziół, liści, kwiatów i owoców.
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
W zależności od opakowania (torebka papierowa lub słoik).
Barwa:
Oliwkowo-brązowa.
Konsystencja:
Płynna.
Smak:
Ziołowy z wyczuwalnymi nutami dziurawca, głogu, melisy, nawłoci i rumianku.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
W dawnych czasach człowiek nieprzerwanie obcował z przyrodą. Przystosowując się do panujących warunków nauczył się wykorzystywać dostępne mu źródła pokarmu, pochodzące z natury. Na okolicznych polach, w lasach i na obrzeżach leśnych zbierano zioła i różne rośliny lecznicze, jak również hodowano je w przydomowych ogródkach. Służyły nie tylko do celów konsumpcyjnych, ale również do ochrony przed złymi mocami, miały zapewnić szczęście, pokój i bogactwo. Tradycja zbioru ziół i ich zastosowanie istnieje na terenie gminy Kodeń od niepamiętnych czasów. Spożywanie herbat ziołowych związane jest z rodem Sapiehów, którego historia to historia Kodnia. Sapiehowie interesowali się wieloma dziedzinami, od religii i prawa, po ziołolecznictwo. Uprawiali różnego rodzaju zioła, z których sporządzali napary i herbaty. Książę Mikołaj Sapieha – czwarty właściciel Kodnia, który zasłynął z porwania obrazu Matki Bożej z Rzymu, był założycielem dzisiejszego Sanktuarium Matki Bożej w Kodniu. Wokół Sanktuarium znajduje się obecnie największy ziołowy ogród w powiecie. Tradycja zbierania i wykorzystywania w celach leczniczo-konsumpcyjnych ziół na terenie Kodnia jest nadal bardzo żywa. Herbata księcia Sapiehy sporządzana na bazie dziurawca, głogu, melisy, nawłoci i rumianku ma wiele dobroczynnych właściwości, m.in. przeciwdziała zmęczeniu i bezsenności, regeneruje osłabiony organizm oraz przywraca równowagę. Okoliczni mieszkańcy składają Matce Bożej Kodeńskiej w ofierze wianki z ziół w Święto Matki Boskiej Zielnej. Jest to bardzo ważny element dziedzictwa kulturowego i tradycji tego regionu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:11 administrator gov.pl