Jagodzianki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-06-12 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Okrągłe bułeczki z nadzieniem jagodowym.
Kształt:
Okrągły, w przekroju owalny.
Rozmiar:
Jedna bułeczka od 8 cm do 10 cm średnicy.
Barwa:
Z zewnątrz złotego koloru, boki jaśniejsze, w środku żółta z punktem ciemno-fioletowym pośrodku.
Konsystencja:
Miękkie, pulchne ciasto.
Smak:
Lekko słodkie ciasto drożdżowe z wyrazistym jagodowym nadzieniem.
Tradycja:
Gmina Adamówka leży w północnej części powiatu przeworskiego, na granicy województwa podkarpackiego i lubelskiego. Obszar gminy obejmuje wschodnią cześć Kotliny Sandomierskiej, której około 48% powierzchni zajmują lasy, zasobne w grzyby i owoce leśne. Mieszkańcy chętnie wykorzystali bogactwo lasów, czego przykładem są znane w całej gminie po dziś dzień bułeczki drożdżowe z jagodami, tzw. jagodzianki. Sposób ich przygotowania nie jest trudny, choć pracochłonny. Najpierw należy przygotować ciasto drożdżowe z odpowiedniej ilości mąki, drożdży, mleka, cukru, jajek oraz masła. Całość należy wyrabiać, dodając w odpowiedniej kolejności składniki, a następnie pozostawić do wyrośnięcia. Należy pamiętać, że: „wyrabia się ciasto (w miarę potrzeby podsypując mąką) tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto po wyrobieniu rozwałkowuje się na cienki placek o grubości ok. 5 mm i można już z niego wykrawać szklanką krążki. Na każdy nakłada się trochę jagód obsypanych mąką i cukrem, zlepia, przekłada na wysmarowaną tłuszczem blachę i zostawia do wyrośnięcia, wyrośnięte smaruje się białkiem, posypuje cukrem i piecze” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Dąbrowic). Dawniej jagodzianki pieczono w piecach chlebowych, dopiero w ostatnich latach upowszechniły się piekarniki elektryczne. Jagodzianki piecze się z okazji świąt i spotkań okolicznościowych. Można je spożywać na drugie śniadanie, jako przekąskę w czasie zabawy, jak i też jako smaczny poobiedni deser.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.09.2018 14:19 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 19.09.2018 14:19 Sławomir Mucha