Jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-05-17 w kategorii Inne produkty woj. mazowieckim
Wygląd:
Jajo perlicze jest nieco mniejsze od jaja kurzego, różni się również kształtem, z jednej strony jest zaokrąglone, natomiast przeciwna strona jest bardziej wydłużona.
Kształt:
Kształt owalny.
Rozmiar:
Długość od 36 do 56 mm, waga od 43 do 44 g.
Barwa:
Skorupka jest matowa, koloru brązowo-żółtego, w różnych odcieniach, żółtko ma barwę od jasnożółtej do ciemnopomarańczowej.
Konsystencja:
Skorupka podatna na zgniecenie lub potłuczenie, dwukrotnie przewyższa twardością skorupkę jaj kurzych, wewnątrz konsystencja płynna.
Smak:
Smak delikatny, charakterystyczny dla jaj perliczych, zależy od jakości zjadanego pożywienia.
Tradycja:
Do Europy perlice zostały przywiezione z Afryki w XV w. przez portugalskich żeglarzy. Od tego momentu ich hodowla rozpowszechniła się w wielu europejskich krajach, w tym również w Polsce.
- Ostatnia modyfikacja:
- 25.01.2019 11:07 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 25.01.2019 11:07 Sławomir Mucha