Janowska nalewka miodowa
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-05-06 W kategorii Napoje W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Ciecz koloru bursztynowego
Kształt:
Ciecz
Rozmiar:
Bursztynowa lub brązowa
Barwa:
Ciekła, nieco lepka
Konsystencja:
Ciekła, nieco lepka
Smak:
Dodatkowe Informacje:
50% zawartości alkoholu
Tradycja:
Wzmianki historyczne o hodowli pszczół i produkcji trunków w janowskiem odnajdujemy w książce Zbigniewa Jerzego Hirszy Położenie Chłopów w kluczu janowskim, 1962 r. (s. 43, 45, 46, 65): Innym zajęciem chłopów w kluczu janowskim była hodowla pszczół. Zajmujących się tym nazywano bartnikami. Inwentarz (...) z roku 1775 wymieniono 167 osób, które dają tzw. dań miodową (...) Rewizja pszczół i barci w lasach janowskich wykazała, że 149 mieszkańców (...) posiadało 1.591 barci z pszczołami (...) Drugim monopolem (...) była produkcja trunków (...) Jedno jest pewne, że w związku z istniejącą dużą ilością karczm musiały istnieć przy nich urządzenia umożliwiające szynkowanie piwa, czy alkohol (...) stwierdza się, że na terenie każdej gromady (...) istnieje karczma. (...) Chłopi kluczu janowskiego musieli również ze zboża dworskiego tłuc po ćwierci krup gryczanych lub jęczmiennych, prócz tego tłuc proso na jagł (...) Gromada kocudzka w roku 1772 żaliła się, że „zboże młynkowane nad zwyczaj musieli z górą oddawać (...) Hreczkę na krupy w strych mierzą, a krupy z górą odbieraj (...)”.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:11 administrator gov.pl