Jarzębinka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-07-08 W kategorii Napoje W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Klarowny płyn.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Bursztynowa, w odcieniach jagód jarzębiny.
Konsystencja:
Ciecz.
Smak:
Smak słodki, lekko kwaskowy, wyczuwalny zapach owoców jarzębiny.
Dodatkowe Informacje:
Zawartość alkoholu od 28 do 40%.
Tradycja:
Podstawowym surowcem do wyrobu nalewek jarzębinowych, w tym przypadku jarzębinki, są owoce jarzębiny (Jarząb pospolity). Jej jakość zależy w dużym stopniu od dojrzałości i jakości owoców wziętych do zrobienia nalewu. Owoce jarzębiny zbiera się gdy tylko dojrzeją i są czerwone, nieuszkodzone, bez zmian chorobowych i nieskażone, w całych owocostanach. Termin zbioru owoców jest w dużym stopniu uzależniony od warunków pogodowych i najczęściej przypada na okres od września do listopada. W medycynie ludowej stosowano owoc jarzębiny przede wszystkim w celu wzmocnienia pracy serca, zalecano ją również jako środek moczopędny w lekkich schorzeniach dróg moczowych oraz poprawiający pracę przewodu pokarmowego. Nalewkę w małych ilościach podawano też osobom starszym na wzmocnienie sił (Urszula Janicka-Krzywda, „Czerwona jarzębina”, Kwiaty 4/2004). Owoce użyte do sporządzenia nalewu powinny być odgoryczone. Podczas tego procesu kwas parasorbinowy ulega rozkładowi, owoce nabierają słodyczy, a uzyskane z nich nalewy tracą posmak surowizny.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:25 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:25 administrator gov.pl