Kamcia – moskorzewska nalewka miętowa
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-01-21 w kategorii Napoje w woj. świętokrzyskim.
Wygląd:
Klarowny, przejrzysty.
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Barwa:
Zielona.
Konsystencja:
Płynna, klarowna.
Smak:
Intensywny miętowy zapach i smak.
Tradycja:
Nalewki to jedne z najstarszych, tradycyjnych polskich alkoholi. Od wieków przygotowywane są według różnorodnych receptur, choć sposoby ich wytwarzania niewiele się zmieniły. W zależności od regionu i tradycji pojawiały się różne warianty tej samej receptury. Nalewki odegrały istotną rolę w życiu wszystkich polskich dworów i dworków, a receptur pilnie strzeżono, przekazywano z pokolenia na pokolenie, często dopiero w zapiskach testamentowych. Tradycja uprawy mięty oraz nalewek miętowych w powiecie włoszczowskim wiąże się z rodziną Potockich, właścicielami ziemskimi Moskorzewa. W parku moskorzewskim rosły duże połacie mięty pieprzowej wykorzystywanej do produkcji nalewki. Przepis na tę nalewkę został wykradziony z dworu Potockich przez osoby tam pracujące i został rozpowszechniony. Kamcia przygotowywana była z okazji różnego rodzaju imprez okolicznościowych, takich jak np. wesela, chrzty, zaręczyny, odpusty parafialne, zjazdy rodzinne, natomiast „(…) pani Potocka podawała na dożynkach dworskich oraz z okazji świąt, raz w roku, służbie dworskiej i fornalom” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Moskorzew).
- Ostatnia modyfikacja:
- 07.08.2018 12:30 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 07.08.2018 12:30 Sławomir Mucha