W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kanon kuchni polskiej – zapraszamy do konsultacji

02.09.2019

Zapraszamy do przesyłania uwag i opinii na temat, zamieszczonego poniżej, dokumentu „Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota.”

Kanon kuchni polskiej

Jest to dokument, który powstał w ramach projektu „Kanon kuchni polskiej”, zainicjowanego w ubiegłym roku, z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Dokument jest próbą odpowiedzi na pytanie: czym jest kuchnia polska?

Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu zaproponował zbiór przepisów, które zostały zinterpretowane przez kucharzy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, pracujących pod kierunkiem Macieja Nowickiego.

Opracowanie to przywołuje kontekst historyczny i proponuje wybrane tradycyjne receptury oraz  ich współczesną interpretację. Materiał ten ma być przyczynkiem do dalszych prac, a także otwarciem dyskusji i rozważań nad dalszym kształtem projektu.

Uwagi i opinie prosimy przesyłać do 30 września 2019 r. na adres e-mail: kanon@minrol.gov.pl

Materiały

Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota
Kuchnia​_polska.docx 0.33MB
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
04.09.2019 10:50 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
02.09.2019 13:57 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}