Kanon kuchni polskiej – zapraszamy do konsultacji
02.09.2019
Zapraszamy do przesyłania uwag i opinii na temat, zamieszczonego poniżej, dokumentu „Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota.”
Jest to dokument, który powstał w ramach projektu „Kanon kuchni polskiej”, zainicjowanego w ubiegłym roku, z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Dokument jest próbą odpowiedzi na pytanie: czym jest kuchnia polska?
Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu zaproponował zbiór przepisów, które zostały zinterpretowane przez kucharzy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, pracujących pod kierunkiem Macieja Nowickiego.
Opracowanie to przywołuje kontekst historyczny i proponuje wybrane tradycyjne receptury oraz ich współczesną interpretację. Materiał ten ma być przyczynkiem do dalszych prac, a także otwarciem dyskusji i rozważań nad dalszym kształtem projektu.
Uwagi i opinie prosimy przesyłać do 30 września 2019 r. na adres e-mail: kanon@minrol.gov.pl
Materiały
Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnotaKuchnia_polska.docx 0.33MB
- Ostatnia modyfikacja:
- 04.09.2019 10:50 Iwona Chromiak
- Pierwsza publikacja:
- 02.09.2019 13:57 Sławomir Mucha