Kapłon staropolski (kapłun staropolski)
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-11-10 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Charakterystyczny dla tuszki osobników kastrowanych. Pod skórą wyraźna warstwa tkanki tłuszczowej – na piersi, udach i grzbiecie, partie mięśniowe przerośnięte marmurkowato tkanką tłuszczową.
Kształt:
Charakterystyczny dla ptaków poddanych zabiegowi kastracji (kapłonienia). Szyja masywna, z wyraźną tkanką tłuszczową, nieco wygięta w tył. Tułów osadzony głęboko pomiędzy kończynami, szeroki, lekko wysklepiony, pierś dobrze rozwinięta i umięśniona, udziec zaokrąglony, dobrze umięśniony, wyraźnie oddzielony od tułowia.
Rozmiar:
Tuszki ważą między 2000 do 5000 g.
Barwa:
Kolor skóry jasno-żółty lub żółty typowy dla rasy lub kombinacji mieszańców z pierwszego pokolenia (im starsze osobniki tym ciemniejsze odcienie). Mięso na przekroju ma kolor różowo-żółty lub jasno-brązowo-żółty.
Konsystencja:
Konsystencja stała. W dotyku miękkie i lekko elastyczne.
Smak:
Charakterystyczny dla mięsa pochodzącego od drobiu „chodzącego”. Mięso kapłonów jest bardzo delikatne i soczyste, swój szczególny smak zawdzięcza stopniowemu i warstwowemu ułożeniu tłuszczu w mięśniach.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Jak wspominają mieszkańcy Radziwiłłowa i okolic hodowla drobiu oraz przygotowywanie potraw na bazie mięsa drobiowego należała do tradycji tego regionu. Radziwiłłów, wykonując historycznie rolę wsi służebnej m.in. dla pałacu Radziwiłłów w pobliskim Nieborowie, zaopatrywał kuchnię pałacową w produkty miejscowych upraw i hodowli. Należy zauważyć, że okolica ta słynie z wysokiej jakości produktów regionalnych i tradycyjnych. Historycznie w ich upowszechnianiu duże znaczenie miały właśnie potrzeby zgłaszane przez okoliczne rezydencje magnackie i dwory szlacheckie.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:55 administrator gov.pl