Kapusta kwaszona kraśnicka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-01-23 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Kapusta kwaszona ma postać podłużnych skrawków, powstałych po rozdrobnieniu główek kapusty białej, zanurzonych w jasnoszarym soku (tzw. kwasie).
Kształt:
Skrawki mają kształt nitkowaty, podłużny i dość niewielkie pole przekroju (do kilku milimetrów kwadratowych).
Rozmiar:
Długość skrawków – od 3 do 25 cm
Barwa:
Skrawki zarówno na zewnątrz, jak i na przekroju mają barwę kremowo-białą z żółtawym odcieniem. Sok jest jasnoszary, opalizujący
Konsystencja:
Skrawki są jędrne i chrupkie.
Smak:
Smak kwaskowy, charakterystyczny dla kapusty kwaszonej.
Dodatkowe Informacje:
Kapusta kwaszona jest cennym źródłem witamin (głównie witaminy C), a także wapnia i żelaza. Zawarty w kapuście kwaszonej kwas zapobiega procesom gnilnym i rozkładowi zawartych w niej witamin, dzięki czemu w zimie jest ona lepszym ich źródłem niż kapusta biała przechowywana w główkach
Tradycja:
Tradycja produkcji kapusty kwaszonej i handlu nią w powiecie kraśnickim sięga lat 60. ubiegłego stulecia, chociaż taka forma przechowywania kapusty jest znana od wieków. Produkcja kapusty kwaszonej skupia się na terenie wsi Rzeczyca Ziemiańska, której znaczną powierzchnię gruntów zajmują zbiorniki wodne (stawy) i przez którą przepływa rzeka Karasiówka, co m.in. tworzy specyficzny mikroklimat sprzyjający produkcji kapusty. Nie bez znaczenia jest też czysty ekologicznie teren, nieskażony przemysłem i cywilizacją wielkomiejską.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl