Karminadle / karbinadle / kardinadle
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-01-17 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Z zewnątrz wygląd smażonego panierowanego mięsa wieprzowego, na przekroju wygląd mięsa mielonego
Kształt:
Kulisto-spłaszczone; na przekroju eliptyczne
Rozmiar:
Średnica ok. 5-7 cm
Barwa:
Barwa złoto-brązowa, na przekroju jaśniejsza
Konsystencja:
Konsystencja stała, w dotyku miękka, lekko sprężysta
Smak:
Smak słony, lekko pikantny; zapach smażonego mięsa z dodatkiem przypraw
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Karminadle to tradycyjna potrawa śląska, określana jako kulki z mielonego mięsa smażone na głębokim tłuszczu. Karminadle, przez niektórych nazywane karbinadlami lub kardinadlami, stanowiły i nadal stanowią jedno z najpopularniejszych dań obiadowych na Śląsku.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl